Indiferent de tendintele nutritionale sau de dieta pe care v-ati propus sa o urmati, exista probabil un singur aliment la care nu puteti renunta – sau cel putin nu pentru o perioada foarte lunga de timp – ciocolata.
Nici nu trebuie sa ne simtim vinovati daca obisnuim sa consumam ciocolata in mod frecvent, mai ales daca optam pentru o ciocolata cu un continut ridicat de cacao. Pentru a verifica daca o ciocolata este de calitate inalta, verificati lista ingredientelor.
O ciocolata de buna calitate, care ne va sustine starea optima de sanatate, va avea ca prim ingredient unt de cacao, nu zahar, lapte sau grasimi.
Un nou studiu realizat de specialistii in domeniul sanatatii a constatat ca ciocolata neagra cu un procent ridicat de cacao poate ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, a memoriei, a dispozitiei si chiar a imunitatii.
Din ce e facuta cacao?
Flavonoidele care se gasesc in boabe de cacao sunt antioxidanti si agenti antiinflamatori extrem de puternici, cu mecanisme cunoscute benefice pentru sanatatea creierului si pentru sanatatea cardiovasculara.
Cu un continut ridicat de antioxidanti – de 10 ori mai mare decat al afinelor – boabele de caco pot oferi, de asemenea, doze sanatoase de fibre care pot ajuta la reglarea metabolismului, dar si potasiu si magneziu, ambele fiind substante nutritive esentiale care ne mentin corpul in stare excelenta de sanatate.
De asemenea, se stie despre cacao ca este bogata in teobromina, un stimulent usor care poate furniza energie de durata mai lunga, fara palpitatiile specifice cofeinei.
Acesta este motivul pentru care unii oameni cu o sensibilitate extrema la cofeina nu pot manca ciocolata neagra seara. Daca doriti sa mai rariti cestile de cafea pe care obisnuiti sa le consumati pe parcursul unei zile, puteti opta pentru lapte cu cacao.
Daca va intrebati cum se face lapte cu cacao, pur si simplu aduceti laptele la fierbere – indiferent daca optati pentru lapte de vaca sau lapte vegetal – dupa care il turnati peste o lingura de cacao. Indulciti cu miere de albine sau cu zahar de cocos daca simtiti nevoia.
Un studiu recent a aratat, de asemenea, ca teobromina are efecte antiinflamatorii semnificative, dar si ca actioneaza ca o molecula de protectie cardiovasculara.
Cu toate acestea, ciocolata pe care o putem achizitiona din magazine contine doar o parte din arborele de cacao – si anume boabele de cacao. Totusi, intregul arbore de cacao prezinta beneficii grozave pentru sanatate, inclusiv coaja, fructele, precum si pastaile de cacao.
De exemplu, unele deserturi Keto preparate cu unt de migdale si care sunt 100% vegane contin coaja, fructe si pastai de cacao.
Cum putem introduce cacao in regimul alimentar zilnic?
De la crema de cacao pe care o putem consuma cu paine prajita, clatite sau vafe de casa si pana la chec cu cacao delicios sau poate un tort de ciocolata cu glazura de cacao, exista nenumarate optiuni prin care putem consuma mai multa cacao.
Ce e drept, deserturile vegane cu cacao sunt printre cele mai recomandate, deoarece sunt mai sanatoase.
De asemenea, nu ezitati sa cumparati faina de cacao, care este realizata prin macinarea cojilor de cacao. Faina de cacao poate fi folosita ca orice alta faina si contine toate beneficiile functionale pe care le prezinta cacao, dar intr-un mod mai concentrat si cu o oarecare aroma de pamant.
Puteti folosi faina de cacao pentru paine, clatite, vafe, fursecuri, checuri, dar si pentru aluatul de pizza.
Nu in ultimul rand, cacao este si un stimulator natural al starii de spirit, stimuland centrele de placere ale creierului si incurajand eliberarea de hormoni, inclusiv dopamina, serotonina si anandamida, care pot induce sentimente de euforie si relaxare. Iata de ce cacao era considerata hrana zeilor de catre civilizatiile aztece si mayase.