Fonta -nu absoarbe mirosurile, nu absoarbe umezeala, pe acest material nu se formeaza pete si decolorari. Extrem de dura, nu se ciobeste sau nu se zgarie. Oalele din fonta, tigaile, farfuriile si cratitele sunt investitii durabile – nu de moment.

Vasele de gatit din fonta sunt potrivite pentru toate tipurile de aragaz – atat pentru arzatoare pe gaz, plite electrice si cu inductie, cat si pentru sisteme de gatit pe carbuni si pe foc deschis. Ca toate ustensilele metalice, fonta nu este potrivita pentru utilizarea in cuptoarele cu microunde.

Care sunt beneficiile utilizarii acestor vase de fonta?

Cu siguranta, cei ce le utilizeaza au descoperit ca vasele din fonta au multe avantaje. Poti praji, face tocanite sau poti coace in ele, mancarea va fi gustoasa indiferent de sursa de alimentare a aparatului de gatit. 

Au aspect elegant, asa ca pot fi folosite ca vase de prezentare pentru a oferi familiei sau oaspetilor preparatul gatit. Fonta se spala rapid, daca ceva se lipeste de suprafata ei.

Murdaria ramasa se indeparteaza usor, daca vasul este inmuiat pentru cateva minute in apa calduta, deci nu trebuie sa iti faci griji despre cum ingrijesti ceaunul din fonta sau alte vase din acelasi material.

Fonta se incalzeste lent, dar uniform si mentine caldura pentru o lunga perioada de timp – datorita acestui lucru, mentine temperatura alimentelor pentru o perioada indelungata si permite incalzirea uniforma a ingredientelor adaugate in oala.

Vasele din fonta sunt ideale si pentru gatire lenta, procedeu ce sporeste gustul alimentelor, fara ca acestea sa-si piearda valoarea nutritiva. 

Tigaile, oalele si cratitele din fonta sunt rezistente. Incalzirea rapida la foc puternic a vaselor de gatit din fonta nu produce deformarea fundului si a peretilor sau  craparea acestora.

Cum ingrijesti ceaunul din fonta si alte vase?

Imediat dupa cumpararea unor vase din fonta – ceaune, tigai, cratite, oale –  acestea trebuie curatate inainte de prima utilizare, operatiunea se poate realiza prin spalare cu detergenti degresanti specifici si apa calduta.

Daca ai achizitionat un ceaun din fonta se impune executarea operatiunii de curatare. Chiar si asa, inainte de a gati in el, trebuie efectuati cativa pasi pentru a te bucura de avantajele lui.

Mai exact, ceaunul trebuie uns cu ulei sau grasime si tinut o ora la cuptor, la 150 grade. Pentru cele mai bune rezultate, merita repetat procesul de 3 ori.

Vasele din fonta emailata trebuie spalat imediat dupa utilizare, cand sunt inca calde, cu apa fierbinte si putin detergent lichid de vase.

In schimb, modelele din fonta care nu au un strat de smalt la exterior, trebuie spalate cu apa fierbinte, fara detergenti. Dupa spalare, ceaunele trebuie uscate bine si acoperite cu un strat de ulei.

Vasele din fonta sunt produse in care merita cu adevarat sa investesti, asta datorita rezistentei si a proprietatilor deosebite.

3 thoughts on “De ce ar trebui sa folosim vase din fonta?

  1. Excelent articol! Autorul a reusit sa prezinte subiectul intr-un mod captivant si usor de inteles. Am apreciat faptul ca au fost aduse in discutie diferite perspective si argumente pro si contra, ceea ce m-a ajutat sa imi formez o opinie mai solida pe aceasta tema.

  2. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a abordat o tema complexa si a reusit sa ofere o perspectiva obiectiva asupra acesteia. Am apreciat faptul ca au fost aduse in discutie si posibile solutii, ceea ce face ca acest articol sa fie nu doar informativ, ci si util.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe detalii despre subiectul abordat si mi-a deschis perspectiva asupra acestei teme. Imi place modul in care autorul a structurat informatiile, oferind exemple concrete si argumente solide pentru fiecare punct de vedere prezentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *