Afla cum sa scapi singur de mucegaiul din casa si cand e cazul sa apelezi la un profesionist.

Mucegaiul nu este doar o problema enervanta, inestetica, ci iti poate afecta sanatatea si ar trebui intotdeauna tratata cu promptitudine. Abordarea mucegaiului imediat ce a aparut iti va oferi cele mai bune sanse de a elimina problema inainte de a fi nevoit sa apelezi la ajutor profesionist.

Inainte de a incepe sa cureti mucegaiul de pe suprafetele casei, este important sa afli cauza pentru a opri orice reaparitie viitoare.

CE ESTE MUCEGAIUL SI CARE SUNT CAUZELE?

Mucegaiul este o ciuperca si este cauzata de excesul de umiditate din aer care se aduna pe suprafete. Cel mai des afecteaza incaperile umede, de exemplu baia si bucataria. Mucegaiul va decolora, in timp, si va deteriora suprafetele.

Ce cauzeaza mucegaiul din case? Iata ce trebuie investigat:

Conducte deteriorate care pot necesita reparatii;
Infiltratii de la ploaie prin acoperis deteriorat sau fisuri in jurul ramelor ferestrelor;
Condens pe ferestre si in alte zone

Mucegaiul trece adesea neobservat atunci cand incepe sa se formeze – arata ca o pudra gri sau alba – dar odata ce devine negru sau maro, este mai evident. Puteti verifica daca aveti de-a face cu mucegai aplicand o cantitate mica de inalbitor – daca este murdarie, se va deschide la culoare sau va disparea imediat; daca este mucegai, va fi mai rezistent.

De asemenea, puteti detecta mucegaiul din camera dupa mirosul specific. De indata ce detectati asa ceva, investigati sa vedeti de unde vine.

CUM SA SCAPI SINGUR DE MUCEGAI?

In primul rand, preventia este una dintre cele mai sigure masuri. Montarea unui geam termopan Salamander cu microventilatie permite aerisirea continua a camerei chiar si cand nu esti acasa. Prin urmare, aeriseste camera constant si chiar foloseste dezumidificatoare.

Daca ai descoperit cauza, aceea este prima care trebuie rezolvata.

Daca o iei din timp, atunci poti rezolva singur problema mucegaiului, curatandu-l de pe perete cu o carpa aspra inmuiata in clor, dar ar trebui sa te protejezi de sporii de mucegai purtand ochelari de protectie, manusi de cauciuc si o masca peste nas si gura. Pastreaza spatiul bine ventilat deschizand ferestrele, dar tine usile inchise pentru a preveni raspandirea sporilor in alte incaperi.

Ar trebui sa scapi singur de mucegai numai daca este cauzat de condens si acopera o suprafata mai mica de un metru patrat. Nu indeparta niciodata mucegaiul cauzat de o scurgere de la canalizare sau de apa contaminata. Retine ca unele tipuri de mucegai sunt toxice si pot provoca alergii si probleme respiratorii.

In acest caz, va trebui sa apelezi la un profesionist, deoarece indepartarea coloniilor mari de mucegai inseamna utilizarea de substante chimice concentrate si eliminarea corespunzatoare a materialelor de constructie infestate.

Exista o multime de videoclipuri si bloguri online care te invata o cale sau alta de a scapa de mucegai, dar exista riscuri serioase pentru orice pas gresit. Nu numai ca mucegaiul poate fi foarte periculos pentru sanatatea ta, dar sporii de mucegai dintr-o colonie se pot raspandi, odata deranjati, sau pot reveni daca nu sunt tratati corespunzator.

Cand apelezi la profesionisti, acestia vor folosi anumite metode de izolare pentru a se asigura ca sporii de mucegai agitati in timpul procedurii nu trec prin fisurile din usi sau prin orificii de aerisire. Bucatile de perete sau dusumea afectate trebuiesc razuite, aspirate si sigilate corespunzator. Poate chiar sa fie nevoie de inlocuirea rigipsului sau tencuielii afectate.

Atentie, in afara de suprafete, pot fi si piese de mobilier, covoare si alte obiecte din casa afectate de mucegai.

Daca nu puteti scoate obiectul afara pentru periaj, aspirati sporii de mucegai cu un aspirator pentru a minimiza raspandirea lor. Daca materialul permite, curatati tot cu clor (plastic, tesaturi albe). Daca nu este posibil, curatati-l cu un amestec de otet si cateva picaturi de detergent de vase. Se freaca cu o perie aspra sau cu o carpa.

Sau poti folosi un spray anti-mucegai pe pereti si alte suprafete dar, atentie, cele mai bune spray-uri pentru mucegai vor da rezultate – doar fii pregatit ca vor fi temporare.

4 thoughts on “Cum sa scapi de mucegaiul din casa

  1. Este impresionant cum putem contribui fiecare la reducerea poluarii prin gesturi simple, precum reciclarea deseurilor sau reducerea consumului de plastic. Articolul m-a determinat sa reflectez asupra propriilor obiceiuri si sa incerc sa adopt un comportament mai responsabil.

  2. M-as fi asteptat la mai multe detalii legate de solutiile propuse pentru reducerea poluarii. Totusi, articolul ofera o perspectiva clara asupra problemei si ne indeamna la actiune.

  3. Sunt de acord cu argumentele prezentate in articol. Este important sa fim constienti de impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator si sa luam masuri pentru protejarea acestuia.

  4. Articolul este foarte interesant si bine documentat. Mi-a placut modul in care autorul a abordat subiectul si a prezentat informatiile necesare pentru intelegerea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *