Pana cand o persoana nu iubeste un animal, o parte din sufletul sau ramane adormita, scrie Anatole France. Cei care au avut – si care au iubit cu adevarat – un animal de companie recunosc ca formeaza cu acestea o legatura cu totul speciala.Animalele ne iubesc intr-un mod necomplicat si neconditionat.

Ne ofera caldura si un scop. Depind de noi. Ne incurajeaza sa vedem lumea prin niste ochi mai putin cinici.

Se pare ca acestea ne-ar putea ajuta sa facem fata si bolilor mentale severe.

Un studiu publicat in Psihiatrie BMC a descoperit ca animalele de companie erau numite de cei care sufereau de schizofrenie si de cei cu boala bipolara ca fiind o sursa majora de confort psihologic in timpurile in care ei se chinuiau cel mai mult cu propriile boli.

Atunci cand sunt incluse intr-o rutina psihologica de grija, s-a dovedit ca animalele de companie pot ameliora simptomele si incurajeaza stapanii sa isi abordeze boala prin metode mai sanatoase. Au aratat ca ofera companie fara prejudecati in momentele in care interactiunea umana devenea dificila.

„Atunci cand ma simt cel mai prost, apar ele si sunt minunate pentru ca nu pleaca de langa tine pentru 2 zile,” a spus unul dintre participanti despre cei doi caini si doua pisici ale sale. „Pur si simplu stau cu mine pana cand sunt pregatit sa imi revin.”

S-ar putea sa va sune simplu, dar ar fi foarte dificil de egalat nivelul de devotament si grija pe care animalele le ofera oamenilor.

Helen Brooks, un cercetator de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, care studiaza sanatatea mentala si care este autoarea studiului, a confirmat ca „Majoritatea simt o legatura emotionala profunda cu animalele lor de casa, conexiune diferita fata de cea pe care o simteau fata de prieteni sau familie.”

A tinut sa mentioneze importanta senzatiei de scop pe care un animal de companie o confera. „Rutina pe care aceste animale o implica este foarte importanta pentru stapani. Trezirea de dimineata pentru a le hrani, pentru a le ingriji si pentru a le plimba, ii ajuta sa se organizeze si le formeaza un scop, pe care altfel nu le-ar avea.”

Pentru o persoana suferinda de o boala mentala – sau chiar pentru una care nu sufera – detinerea unui animal care sa depinda de ea este o o forta puternica ce influenteaza increderea in sine.

Diferenta pe care o facem in vietile animalelor noastre de companie ne poate ajuta sa ne privim intr-o maniera mai pozitiva.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au intervievat peste 50 de persoane care sufereau de boli mentale cronice si severe.

Acestia au fost rugati sa completeze unele diagrame – alcatuite din cei care ofereau participantilor sustinerea emotionala, acompaniament si sfaturi – prin care explicau sistemul lor de suport social. Fiecare diagrama il avea pe participant in centru.

In jurul lor, trei cercuri pentru a reflecta diferitele niveluri de apropiere a tovarasilor sai.

Aproape jumatate dintre participanti isi notasera animalele de companie ca fiind parte din sistemele lor de sustinere sociala.

Dintre acestia, 60% isi plasasera animalele in centrul cercului social, impreuna cu cei mai apropiati prieteni si membrii ai familiei. Alti 20% ii plasasera in afara, in cel de-al 2-lea cerc.

Brooks a sperat ca aceste descoperiri sa incurajeze mai multi asistenti sociali sa ia in considerare includerea animalelor de companie in planurile de ingrijire pentru persoanele cu boli mentale.

Dean Koontz a explicat, „Indiferent cat de apropiati ne simtim de o alta persoana, foarte putine relatii umane au atat de putine neintelegeri, dezaprobari si frustrari precum sunt cele pe care le putem avea cu un caine bun. Putini oameni se ofera pe ei insisi precum o fac cainii.” Cine nu s-ar bucura de un astfel de tovaras?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *