Sa decorezi o casa sau o incapere poate fi o adevarata provocare. Cum sa facem asta cat mai usor? Nu te lasa intimidat de goliciunea camerei, lasa-ti imaginatia sa lucreze si ai sa vezi ca rezultatul final va fi unul pe masura. Cum ar fi spus probabil Picasso daca s-ar fi ocupat de amenajarile interioare: Invata regulile ca un designer profesionist, apoi incalca-le ca un artist.


Pune-ti amprenta cand alegi sa decorezi o camera primitoare, confortabila si functionala, astfel in fiecare incapere vei avea un strop din personalitate ta.

Designerii de interior au reusit sa creeze cateva principii de amenajare a mobilierului si accesoriilor intr-o camera astfel incat sa se creeze un loc cat mai ambiental, armonios si in ton cu ceea ce se poarta in materie de decorare.

Cele 5 moduri inteligente de aranjare a mobilierului pot fi folosite in amenajarea oricarei incaperi, trebuie doar sa le cunosti foarte bine, iar cu acest lucru te ajutam noi in randurile de mai jos.

Alege un punct de interes

Uneori este foarte usor sa recunosti punctul de interes dintr-o incapere, daca vorbim despre o fereastra cu arcada, niste grinzi aparente cu aspect de lemn natural sau un semineu, alteori va trebui sa-l creezi chiar tu.

Daca vrei sa amenajezi o incapere careia ii lipsesc orice fel de caracteristici arhitecturale distinctive, cel mai simplu mod prin care poti forma un punct de interes este sa vopsesti un perete intr-o culoare diferita de restul.

Apoi, dupa ce alegi punctul asupra caruia urmeaza sa se focalizeze interesul, incearca sa organizezi mobilierul in functie de acesta, sa-l decorezi cu diverse ornamente sau sa il pui in valoare folosind corpuri de iluminat.

Creeaza o zona de socializare

Oamenilor le place sa vorbeasca, sa povesteasca intamplari si sa impartaseasca diverse experiente, dar daca mediul nu este prielnic unor conversatii vioaie, cresc sansele ca acestia sa-si indrepte interesul catre ecranele telefoanelor mobile.

Daca iti place sa joci rolul gazdei in diferite circumstante, fie ca este vorba despre o seara relaxata de vineri alaturi de prieteni sau despre o mica sindrofie, atunci livingul tau trebuie sa includa o zona de socializare.

Asta inseamna ca trebuie sa asezi fotoliile in fata canapelei, suficient de aproape pentru a putea fi purtata o conversatie pe un ton normal, nu ridicat. Daca beneficiezi de un spatiu mai generos, poti crea doua astfel de zone.

Cea principala poate fi compusa dintr-un coltar, o masuta de cafea si unul sau doua fotolii, iar cea secundara poate contine doua fotolii confortabile si un otoman, pozitionate in fata ferestrei.

Asaza mobilierul la cativa centimetri distanta de pereti

Chiar si intr-o camera de mici dimensiuni poti incerca sa respecti aceasta regula, adaptand-o, bineinteles, la suprafata cu care lucrezi.

Trage mobilierul spre centrul incaperii cu cativa centimetri daca ai un living mic, iar intr-unul mare ai avantajul ca poti crea zona (sau zonele) de socializare chiar in mijlocul incaperii.

Pastreaza un echilibru al proportiilor

Echilibrul proportiilor inseamna atat sa alaturi piese de mobilier de dimensiuni similare, cat si sa variezi formele. De exemplu, stii ca exista coltare pentru diverse tipuri de case si ca alegerea unuia potrivit pentru caminul tau trebuie sa tina cont de marime, de stil, de culoare si de felul in care urmeaza sa fie folosit.

Dar mai este un lucru de care trebuie sa tii seama cand integrezi un coltar in decor, si anume faptul ca acesta va umple o mare parte din spatiu (aproximativ un sfert din suprafata incaperii) cu linii drepte. Va trebui sa echilibrezi vizual imaginea folosind mobilier cu forme diferite, precum o masuta rotunda de cafea in locul uneia dreptunghiulare.

Creeaza culoare de trecere

Faptul ca ai o canapea comoda intr-o incapere, iar langa un fotoliu in care vor dori toti membrii familiei sa se relaxeze, nu face din camera ta o camera perfect amenajata. Este necesar sa ai spatii de trecere pentru a nu te impiedica de mobilier.

Cand spunem culoar de trecere nu ne gandim la o pista de biciclisti care iti va imparti camera, alege forme cat mai asemenatoare literei S de pana la maxim 90 cm.

Modurile de amenajare de mai sus reprezinta bazele decorarii interioare, poti tine cont de ele sa le poti incalca intr-un mod creativ.

{{clean2}}
{{clean3}}