Exista o diferenta intre infumurare si incredere in propria persoana. Ingamfarea inseamna sa te lauzi pe seama unor aspecte ce te privesc. Increderea inseamna a avea credinta ca vei putea duce sarcina la bun sfarsit. – Johnny UnitasAm ales sa folosim citatul de mai sus, ce apartine unui fundas din NFL Hall of Fame, doar pentru un motiv: asociatia (sa) corecta intre infumurare si lauda. Tachinarea jucausa intre prieteni? Sigur. Putina umilinta doar pentru a starni acea stare de competitivitate? Ok. Si asta poate fi doar de distractie. Insa, nu putem motiva pe seama distractiei si o lauda violenta despre cat de minunata este persoana, una sau alta.

Pe scurt: Lauda nu este un lucru la care adultii maturi ar trebui sa recurga. Este un comportament excesiv, de ridicare in slavi a propriei persoane si care ar trebui sa inceteze odata cu terminarea liceului – si asta daca suntem generosi. Dar multi dintre noi inca o mai fac. Din pacate, raspandirea canalelor de socializare a exacerbat (si expus) lauda din noi.

Deci, despre ce se lauda lumea? Despre ce nu ar trebui sa se laude, chiar daca o fac in privinta oricarui lucru din lume?

Iata 5 lucruri cu care nu ar trebui sa va laudati niciodata:

1. Automobilul, SUV sau microbuz
Ok, nu multa lume se lauda cu microbuzul. Dar daca intrati pe Facebook, cautati putin si cu un minim de efort veti gasi cateva poze pretentioase cu o persoana si bolidul sau tunat.

Va puteti gandi la orice, le veti gasi pe pagina cuiva: SUV-urile tunate (cateva cu caroseria schimbata), automobile sport cu placutele de inmatriculare personalizate si ocazionala poza de profil pe langa – sau chiar impreuna cu – posesiunile lor maiestuoase.

2. Echipa favorita
(Ca fapt divers, autorul este un mare fan al New England Patriots – o echipa cu un succes incredibil in NFL. Acum, in timp ce ma consider foarte modest, cateva dintre grupurile de fani ale acestei echipe sunt unele dintre cele mai laudaroase din lume.)

Fara exceptii aici. Sa luam spre exemplu pe Cleveland Cavaliers, care au castigat campionatul NBA in 2016. Nu numai ca acela a fost primul campionat din istorie al echipei, dar a fost primul campionat al orasului Cleveland in istoria oricarui sport din ultimii 52 de ani.

In orice caz, atunci cand echipa favorita revine uimitor cu cateva trucuri noi, e in regula daca te lauzi putin. Atunci cand echipa ta de basketball distruge o echipa necunoscuta intr-o seara de Miercuri, te rog sa mai lucrezi la auto-control si sa te abtii din a te lauda prea mult.

3. „Noaptea de neuitat”
Ei bine, faceti ca acea noapte sa fie aproape de incapacitatea voastra de a o va aminti. Grupurile de baieti din facultate pot include peste 50 de barbati tineri, condusi de testosteron, care vor trai pentru butoiul de bere si pentru a lucra la sala de forta. Aceasta perioada cu infuzie de alcool din viata unei persoane – si povestile implicite incurajate de consumul bauturilor pentru adulti – nu ar trebui sa se extinda pentru mai multi ani.

Dupa varsta de 22 de ani (ok, am extins perioada de uitare putin), lauda despre cat de mult alcool a fost consumat timp de (spuneti voi aici) nu este nimic altceva decat un indicator al varstei de anul 2 de facultate. Uitati-va putin peste factura ultimului imprumut. Asta ar trebui sa va ofere ceva mai multa perspectiva. Pentru binele tuturor, va rog sa nu pontificati despre ultima voastra seara de betie.

4. Partenerul de viata
O persoana importanta pentru voi, dar care este nesemnificativa pentru cei care depasesc cercul vostru intim. Intr-adevar, prietenii si familia se bucura ca ati reusit sa gasiti pe cineva care va face fericiti – si e foarte bine sa faca asta.

Dar intr-un anumit punct, tot acest el/ea este minunat/a pentru ca… devine nenecesar de iritant. Intimitatea inseamna sa apreciezi micile manierisme pe care le cunoasteti doar voi. Nu defaimati natura speciala a persoanei iubite prin faptul ca ii laudati lumii intregi.

In schimb, bucurati-va de acea persoana. Nu este necesar sa le laudati nobletea in fata altora pe care, de cele mai multe ori, nu ii intereseaza.

5. Locul de munca
Este foarte bine ca va mandriti cu locul de munca si ar trebui sa faceti asta. Munciti din greu si meritati recunoasterea care vine odata cu eforturile voastre.

Acestea fiind spuse, lauda despre locul de munca nu este un lucru in special interesant. Pentru multi dintre noi, un loc de munca este un simplu sfarsit.

S-ar putea sa va iubiti jobul si daca acesta este cazul, bravo voua! Totusi, tineti minte ca multe persoane lucreaza in unele companii pe care nu le plac neaparat, lucreaza doar pentru a se intretine pe ei si pe familiile lor.

Timpul petrecut in afara biroului este timpul personal – iar ultimul subiect despre care ar dori sa discute este locul de munca, in special atunci cand cineva nu mai tace despre ultima sa poveste de la birou.