Daca ai organizat o cina in stil italian , ai pregatit meniul, ai obtinut ingredientele necesare , ai ales vinul potrivit si acum pregatesti masa pentru oaspetii tai… Dar ce pahare de vin ar trebui sa folosesti?

Ei bine, trebuie sa stii ca nu toate paharele merg bine cu fiecare vin! Paharul corect selectat iti permite sa experimentezi pe deplin diversele calitati ale vinului pe care doresti sa-l gusti.

In acest articol, iti vor fi prezentate diferitele tipuri de pahare de vin si cum poti avea parte de o degustare reala.

Pahare de vin rosu

Paharele de vin rosu au o forma si mai larga pentru a permite vinului sa se oxideze corect si sa elibereze aromele sale perfect. Pe masura ce complexitatea vinului creste, adica caracterul sau si bogatia de arome, forma paharului joaca un rol din ce in ce mai important.

Cele mai potrivite sunt acele pahare de vin rosu de dimensiuni mari, care sunt perfecte pentru vinurile rosii, inclusiv pentru vinurile complexe si cu imbatranire lunga. Imbatranirea indelungata inseamna ca vinul a ramas in butoaie cativa ani inainte de a fi imbuteliat.

Datorita acestui fapt, ar putea dobandi diverse caracteristici si apoi sa iti ofere experiente atat de valoroase de aroma si gust. Astfel de vinuri necesita o oxidare mai lunga pentru a-si putea elibera pe deplin toate proprietatile.

Pahare de vin alb

Forma paharului afecteaza semnificativ capacitatea de a simti mirosurile si gusturile vinului. Fiecare vin, asa cum deja poate stii, ar trebui servit intr-un pahar care va putea scoate in evidenta calitatile unui lichid alcoolic mai mult decat altele.

Vinul tanar, delicat, destul de acru, alb sau roz, cu aroma fructata sau florala, trebuie servit in pahare de vin alb care nu sunt prea largi, astfel incat aroma sa fie complet protejata. Pahare de vin in forma de lalea pot fi folosite si pentru a le servi .

Daca, pe de alta parte, vinul alb este mai aromat si mai complex, vasul paharului ar trebui sa fie mai larg, usor alungit. Cand vine vorba de vinuri spumante si sampanii, este ideal un pahar alungit. Motivul formei lor alungite este de a sublinia efectul perlage – lantul de bule care se formeaza in sticla.

Reguli de degustare – pana la ce cantitate trebuie umplut paharul

Citeste continuarea articolului aici: Pahare de vin – cum sa le alegi pe cele potrivite

Google search engine