Pe bune, lasati-va pantofii la usa. Sunt revoltator de murdari. Da, este enervant atunci cand cineva va roaga sa va dati jos pantofii din picioare inainte de a intra in casa lor. Dar la fel de enervant (dureros si jenant) este sa te alegi cu vreo forma de diaree exploziva, problema ce poate aparea atunci cand germenii de pe strazi sunt perindati pe podeaua bucatariei sau ai camerei.De fapt, un studiu efectuat de catre Charles Gerba, un microbiolog de la Universitatea din Arizona, a descoperit ca mai mult de 421 000 de unitati bacteriene se afla pe partea exterioara a unei perechi normale de pantofi.

Ce este si mai grav, el a descoperit ca rata de transfer de pe o suprafata contaminata pe una initial necontaminata – ex. baia de la bar catre baia din casa – a fost intre 90 si 99 la suta. Cu alte cuvinte, ceea ce se afla pe podeaua respectivului bar acum se afla la voi in casa.

Dar de ce este aceasta rata de transfer atat de mare? Sunt germenii atat de capabili sa tranziteze?

„Cadrele mai moi, cu mai multa textura (precum talpile interioare ale pantofilor) sunt mai predispuse la retinerea unor materiale ce provin de pe suprafetele cu care au intrat in contact decat cadrele dure, cu texturi mai netede” spune Dave Westenberg, profesor afiliat al catedrei de stiinte bilogice la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Missouri.

„Imi imaginez ca pantofii au sanse mai mari sa transfere microbii deoarece nu numai ca intra in contact cu o multime de suprafete, dar si datorita presiunii aplicate si a altor miscari din timpul mersului, care ii ajuta sa adune probe de pe suprafetele pe care mergem.”

Asa ca, ce fel de microbi aduceti in casa proprie? Haideti sa facem un mic tur microbial.

Escherichia Coli
Cunoscuta si sub numele de E. coli, care infloreste in fecalele proaspete ale animalelor si care este pretutindeni. Binenteles, ati evitat sa calcati intr-o gramada de fecale de caine in drumul spre casa, dar asta nu inseamna ca alte persoane (sau animale) au facut la fel.

Daca studiul lui Gerba a reusit sa dovedeasca ceva, este aceea ca la nivel microscopic, bacteriile din fecale – in special E. coli – se afla peste tot in jur. „Calcam peste gainatul unor pasari, deseurile cainilor si peste germenii ce se afla pe podeaua unor bai publice, toate acestea fiind surse de E. coli” noteaza Gerba in studiul sau.

Si, dupa cum stiti de ultima oara cand ati mancat niste sushi expirat, E. coli poate produce infectii intestinale, infectii la nivelul tractului urinar, diaree si in cazuri speciale, meningita.

Klebsiella Pneumoniae
Klebsiella Pneumoniae este o bacterie ce traieste de obicei in interiorul intestinelor umane, unde nu va cauza niciun fel de boala. Dar, daca aceasta bacterie patrunde in alta parte a corpului, poate deveni foarte puternica si o sursa pentru infectii pulmonare sau circulatorii, precum si pentru meningita.

Acestea fiind spuse, cazul preia numele de infectie „nosocomiala”, adica mai degraba a fost luata pe pantofi dintr-un mediu spitalicesc sau clinic decat din locurile pe care le frecventati in mod normal.

Citeste continuarea articolului aici: Chiar trebuie sa ma descalt inainte de a intra in casa?