Anxietatea poate fi foarte periculoasa si nu este o tulburare pe care ne permitem sa o ignoram usor. Cea mai mare problema este ca foarte multi oameni nu inteleg efectele pe care le poate avea asupra sanatatii si ii considera lenesi, iresponsabili sau pasivi pe cei care sufera de aceasta tulburare.

Daca nu te-ai confruntat niciodata cu asa ceva, informatiile prezentate te pot ajuta sa intelegi putin mai bine anxietatea. Daca ai aceasta problema, suntem siguri ca vei fi de acord cu urmatoarele puncte.

1. Refuzi invitatii desi ai vrea sa mergi

Sunt unele zile pentru care ti-ai facut planuri, dar cand esti pus in fata faptului, anxietatea te acapareaza cu totul. Te poate extenua atat de mult, incat simti ca ti-ai pierdut toata energia pentru a mai iesi din casa.

Stii ce ti se intampla si nu vrei sa devii o povara acolo unde ar trebui sa mergi – deci, ajungi sa anulezi planul cu totul.

2. Formezi obsesii pentru unele lucruri triviale pe care altii s-ar putea sa nu le observe

Un simplu cuvant sau o privire neintentionata din partea cuiva sunt de ajuns pentru ca mintea ta sa inceapa sa proceseze si sa reformuleze situatia timp de cateva zile!

Adevarul este ca te obsedeaza orice ti s-a intamplat de curand, acum o saptamana sau cu mai mult timp in urma.

Te-ar putea obseda o conversatie pe care ai avut-o, faptul ca cineva nu ti-a raspuns la mesaj (dupa 12 ore) sau faptul ca un strain s-a uitat la tine de parca te cunostea. In orice caz, multi ar putea fi indusi in eroare de ideea ca tu observi astfel de lucruri.

3. Te culci tarziu, te trezesti foarte devreme

Una dintre cele mai mari probleme pentru tine este, in mod cert, somnul. Dupa tot efortul mental din timpul zilei, iti este greu sa adormi.

Cand apare dimineata, ceasul anxietatii incepe sa bata din nou si alarma suna de cateva ori pentru a pune lucrurile in miscare – chiar daca esti foarte obosit/a.

Cand anxietatea a inceput sa functioneze din nou (datorita faptului ca te-ai trezit), nu mai poti face nimic pentru a o opri, deci, te culci la loc.

4. Pentru fiecare situatie, toate gandurile tale sunt indreptate inspre cel mai rau scenariu posibil

In loc sa te bucuri de moment, nu te poti opri din a-ti imagina si din a te convinge ca cel mai rau scenariu posibil este inevitabil. Daca este o prima intalnire, crezi cu tarie ca ceva va merge extrem de prost.

Daca nu te simti bine, intotdeauna reusesti sa faci o legatura intre simptome si cea mai rea boala la care te-ai putea gandi. De parca mintea ti-ar juca feste sa crezi ca nimic nu poate merge bine.

5. Analizezi conversatiile in minte – iar si iar

Indiferent cat de bine ar fi mers o conversatie pe care ai avut-o cu cineva, mereu analizezi discutia in cap, fiindu-ti teama ca ai spus ceva gresit. Din aceasta cauza, incerci sa eviti confruntarile cu orice pret.

Citeste continuarea articolului aici: 11 lucruri pe care nu realizezi ca le faci din cauza tulburarii de anxietate generalizata